Christelijke vluchtelingen uit Syrië

De Katholieke Vereniging voor Oecumene vraagt aandacht voor het lot van Syrische christenen die naar Oost-Turkije zijn gevlucht. Zij vinden tijdelijk onderdak in het Syrisch-orthodoxe klooster Deir-uz-Zafaran.

In het klooster bij Mardin in Oost-Turkije verblijven op dit moment 25 Syrische staatsburgers – christenen – die de burgeroorlog in eigen land zijn ontvlucht. Dat is een fractie van de grote aantallen Syrische vluchtelingen richting Turkije.
Buiten het klooster zijn in de stad Mardin zelf ook nog twee gezinnen. En verder zijn er in het oostelijker gelegen stadje Midyat, nog zo’n 120 christenen uit Syrië neergestreken.

Bezorgd
De vluchtelingen in het klooster verblijven daar al vanaf september 2012. De daaraan verbonden kosten drukken zwaar op het klooster.
De Syrisch-orthodoxe bisschop van Mardin, Mor Saliba Özmen, die in het klooster zetelt, maakt zich zorgen. De financiële middelen zijn niet langer toereikend. Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen. Er zal dus binnenkort ook onderwijs geregeld moeten worden.
Bisschop Saliba heeft een hulproep doen uitgaan. Deze heeft meerdere instellingen bereikt die zich met oosters christendom bezighouden.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het lot van de christelijke vluchtelingen en hoe u hen zou kunnen steunen, kijk dan op de website van de Katholieke Vereniging voor Oecumene:

http://www.oecumene.nl/nieuws-blogs/nieuws/471-hulp-gevraagd-voor-christelijke-vluchtelingen-uit-syrie 

Bovenverdieping van het eeuwenoude Syrisch-orthodox klooster Deir-ez-Zafaran bij Mardin (Oost-Turkije), aan de grens met Syrië. Traditiegetrouw is dit klooster in de zomer een geliefde ontmoetingsplek voor Syrisch-orthodoxen uit de hele wereld die er een bescheiden tijdelijk onderkomen vinden (zie de stalen ledikanten in de openlucht). Sinds 2012 is het ook en vooral een toevluchtsoord voor tientallen christenen die de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht.

(Foto: L. van Leijsen)

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55