Eerste kardinaal Myanmar

Aartsbisschop Charles Maung Bo van YangonAartsbisschop Charles Maung Bo van Yangon zal op 14 februari, samen met 19 andere bisschoppen, door paus Franciscus officieel tot kardinaal worden benoemd. Daarmee zal hij de eerste kardinaal zijn in de 500-jarige geschiedenis van de katholieke kerk in Myanmar.

Openheid
De kerk in Myanmar, het land dat vorig jaar centraal stond in Missio’s Wereldmissiemaand, heeft verheugd op het nieuws gereageerd. De secretaris van de bisschoppenconferentie van Myanmar, Fr. Maurice Nyunt Wai: “Ik zie een verband tussen de recente openheid van ons land en de benoeming van een kardinaal voor ons land.” Hij zei ook dat de benoeming de weg kan helpen plaveien voor het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen Myanmar en het Vaticaan.

 

Aartsbisschop Charles Maung Bo van YangonReligieuze spanningen
In een interview kort na zijn benoeming zei aartsbisschop Bo dat hij zal aandringen op een einde van het sektarisch geweld in zijn land. Hij riep religieuze leiders van alle godsdiensten op om mee te helpen de spanningen te verminderen. “Hoewel de problemen van religieuze conflicten niet meteen zijn op te lossen, geloof ik wel dat we deze problemen kunnen oplossen als we ons uiterste best blijven doen vanuit een edele en goede geest.”

Afspiegeling van de wereldkerk
Met de benoeming van 20 nieuwe kardinalen laat paus Franciscus zien, dat hij een betere afspiegeling wil van de wereldkerk. Het aantal Europeanen wordt minder ten gunste van kardinalen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Zo komen de nieuwe kardinalen onder meer uit Thailand, Vietnam, Mozambique, Kaapverdië, Tonga en Uruguay.

(bronnen: ucanews; agenzia fides)

© foto’s: Missio Oostenrijk

 


Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55