Eerste zaligspreking in Zuid-AfrikaBenedict Daswa

Op 13 september jl. werd Benedict Daswa als eerste Zuid-Afrikaan zalig gesproken. Benedict Daswa werd in 1946 geboren in de republiek Venda bij Tzaneen in het huidige Limpopo. Hij was vader van acht kinderen, een geëngageerde katholiek en catecheet in zijn geboortedorp. Van beroep was hij leraar en directeur van een basisschool. In februari 1990 werd hij vermoord, slechts 44 jaar oud. Wat was er gebeurd?

Tijdens een heftige onweersstorm werden meerdere huizen in de omgeving getroffen door bliksem en brandden af. De dorpsraad besloot daarop een tovenaar (sangoma) te raadplegen, om uit te zoeken wie voor dit ongeluk verantwoordelijk kon zijn. Benedict was lid van de dorpsraad, maar hij was het er niet mee eens en weigerde de bijdrage van vijf rand voor de sangoma te betalen. Daarmee sprak hij in feite tegen dat het heksen zouden zijn geweest die dergelijke blikseminslagen veroorzaakten. Vanwege zijn katholieke geloof kon hij de hekserij en de jacht naar een schuldige niet ondersteunen. Het conflict escaleerde dusdanig, dat hij op de avond van 2 februari 1990, toen hij na zijn werk op school terug in zijn dorp kwam, door een groep van jongeren en mannen doodgeslagen werd.

Daswa's moeder tijdens de zaligspreking

Op 13 september jl. vierde kardinaal Angelo Amato namens de paus met ongeveer 30.000 deelnemers de zaligspreking in de openlucht in Tshitanini, vlakbij het woonhuis van Daswa. Bisschop Victor Phalana noemde de viering een “teken dat we nu een volwassen kerk geworden zijn”. Op de eerste rij zat, behalve zijn familie met de acht kinderen, ook zijn 91-jarige moeder Ipa. Aan een van zijn zonen werd gevraagd hoe hij zich voelde, hij zei: ”Als ik zou zeggen dat ik trots ben, dan is dat zeer zwak uitgedrukt.”

(Bron: Kontinente)


Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55