Paus Franciscus IPaus Franciscus

“U weet dat het de taak van het conclaaf is, Rome een bisschop te geven. Het lijkt erop dat mijn broeders kardinalen daarvoor naar het einde van de wereld zijn gegaan.” Aldus de eerste Latijns-Amerikaanse paus in de geschiedenis van onze Kerk, Franciscus.

Wereldkerk
Met de keuze voor de Argentijnse kardinaal Bergoglio tot paus laat de Kerk zien, dat ze met recht een wereldkerk is. Het toont aan dat het zwaartepunt van het katholieke christendom verschuift naar het Zuiden. Bijna 40 procent van alle katholieken ter wereld woont in Latijns-Amerika.

Missio / Pauselijke Missiewerken Nederland
Pater Kimman, de directeur van Missio / Pauselijke Missiewerken in Nederland, is een ordegenoot van de nieuwe Paus Franciscus. In een reactie op de verrassende pauskeuze laat hij weten, blij te zijn dat er een religieus tot paus gekozen is na bijna twee eeuwen onafgebroken seculiere priesters op de bisschopsstoel van St. Petrus.


Sint Pieter plein op 13 maart 2013


Een missiepaus?

Op de tweede plaats hoopt pater Kimman op een paus van de armen. “En het ziet er naar uit dat Paus Franciscus dat zal kunnen zijn: iemand met de uitstraling van Franciscus van Assisi, toch de meest populaire onder de heiligen van de Kerk.”
“Op de derde plaats”, aldus Kimman, “doet de gekozen naam ook denken aan de grote missionaris Franciscus Xaverius. De nieuwe paus wordt misschien een heuse missiepaus.”

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55