Geboren in het westelijk deel van Kenia en opgegroeid in Nairobi in een katholiek gezin wilde Paula Kidakwa (37) een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Ze vertelt: “Hoewel ik het erg naar mijn zin had in mijn baan bij een bank, had ik toch altijd het verlangen om meer voor anderen te betekenen. Ik wilde mensen helpen om zelf hun leven ter hand te nemen.”
Paula zegde haar baan bij de bank op en ging een master ontwikkelingsstudies volgen. Haar weg leidde haar naar het afgelegen oosten van Kenia, naar de Samburu regio. Drie jaar heeft Paula als vrijwilligster bij het volk van de Samburu gewoond en gewerkt met de Yarumal-missionarissen en daar haar roeping tot lekenmissionaris ontdekt.
“Als lekenmissionaris deel ik de vreugde van Christus met de meisjes en help hen hun leven zelf vorm te geven”Paula Kidakwa
Paula: “Meisjes en vrouwen in de Samburu regio hebben het niet gemakkelijk. Hun leven als een van meerdere vrouwen van hun man is van jongs af aan voorbestemd. Maar veel meisjes willen dit leven niet of vluchten weg voor de traditie van genitale verminking.” Veel meisjes van de Samburu vluchten naar Nairobi en vinden een tijdelijk thuis in een huis van de Yarumal-missionarissen in Kibera, de grootste slum van Nairobi. Ze worden begeleid door Paula. “De meisjes hebben hun familie en hun dorp verlaten om hier een opleiding te volgen. Het is de eerste stap naar een zelfstandige toekomst. Een toekomst die ze op het platteland niet hebben. Ik help hen hun weg te vinden in de megastad Nairobi.”
Meisjes doorbreken traditie
Florindah Lekupe is een van de Samburu meisjes die naar de hoofdstad gekomen zijn om in een kerkelijk opleidingscentrum cursussen te volgen om in het hotelwezen te kunnen gaan werken. De 19-jarige droomt ervan verpleegkundige te worden. Ze wil de opleiding in deeltijd gaan volgen om daarnaast met haar baan in het hotel het geld voor de studie te verdienen. De cursus is voor haar de eerste stap naar een zelfstandig leven.
Thuis in Samburu moest ze de dieren van haar vader hoeden. Ze had dat gewoon geaccepteerd, zegt ze, er geen vragen bij gesteld. Voor meisjes, die bij de als seminomaden levende Samburu worden geboren, is het leven bij de geboorte al vastgelegd. Vrouwen zijn verantwoordelijk voor alle huishoudelijke taken en voor het grootste deel van de landbouw. Kindhuwelijken en vroege zwangerschappen zijn aan de orde van de dag.
Meisjes zoals Florindah hebben besloten hun eigen weg te gaan. Maar het breken met de plannen van de familie is niet gemakkelijk. Zij hebben alle steun van mensen zoals Paula Kidakwa nodig.
Help mee het pastorale werk van lekenmissionarissen mogelijk te maken: geef aan Missio
IBAN: NL93 INGB 0000 0087 25
t.n.v. Missio PMW
onder vermelding van: Missio Kerstactie 2022